Funksjon:

Alle kverner er bygget på trykk og mottrykk. Intet mottrykk intet produkt.
Det går derfor ikke å male vann eller andre produkter med lav viskositet for eksempel er spinat (Unntatt = undertrykk, sug ved emulsjons kverner).

Mateskruen bygger opp et trykk i kvernhuset. Det kreves et minimalt spill i kvernhuset for at produktet ikke skal «gå tilbake» og trykket minsker. Hull skiven gir ett mottrykk og skruen mater frem produktet til hullskiven. En pølse/spagetti . En korv/sträng/ spagetti eksruderes ut og kniven kutter den. Produksjonen repeteres. Hullskivens størrelse bestemmer strengens diameter og antall armer på kniven bestemmer «lengden på strengen.

• 1-bladet kniv skjærer av 1 ganger/runde
• 8-bladet kniv skjærer av 8 ganger/runde

Enterprise/Unger

Det finnes i hovedsak 2 kverntyper: Enterprise, som er helt dominerende i USA, Sydamerika og «det engelske imperiet». Samt Unger i Europa.

Enterprise

• USA, Storbritannia (Imperiet), Sydamerika.
• 1 kniv + 1 hullskive.
• Kniv uten flens
• Høyt trykk stiller høye krav til retthet.
• Fin farge (hemaglobin), lange fibrer.
• McDonald.

UNGER

• Tyskland og Europa.
• 1 Forskjær, 1 til 3 kniver.
• 1 til 3 hullskiver.
• Normalt med tetning/lagerflens
• Lavt trykk, korte fibrer, dårligere farge.
• Kjøttbollen.

Der eksisterer i dag håndvevede Enterprise kverner og elektriske Unger kverner, 70 mm (butikk kverner) og opp til 600 mm (master food, maling av lever. lever).

Nedenfor finner du en tabell på de vanligste størrelsene:

Størrelser 70 til 200 har en bokstav som betegnelse. En D-kvern er altså 114 mm.
Kverner over 200 benevnes normalt som diameter på hullskiven.

———————————————————————————————
Størrelsen R70 HKO A B C D E J/F
Ytterdiameter. 70 82 90 98 106 114 130 150
Centrum 17 22 24 26 28 29 32 36/38
G FW U ZW Car PA WK Car
160 200 200 220 225 260 250 250
42/38 44 52 52
Car/CFS PA WK PA
280 333 400 412
———————————————————————————————

Knuse og frysekverner:
Mindre stigning på skruen.
Størrelse 280-412mm.

Farse og blande kvern:
Vad man kaller en vanlig kjøttkvern.

Høytrykk og porsjonskverner:
For å produsere en eksakt porsjon kreves et absolutt jevnt trykk/flöde =pumpe. Skruepumpe eller rotorpumpe..

Emulsjonskvern:
I disse lages det pølsekjøtt, leverpostei.

INOX Meccanica Food Processing Industry | Slipe Keramiske Kniver | Slipe Kniv Med Bryne | Slipe Kniv Rett Vinkel | Slipe Kjøkkenkniv | Slipe Keramisk Kniv | Slipe Globalkniver | Slipe Jaktkniv | Slipe Brødkniv